Sunday, March 16, 2008

SSGSS

Binlerce Emekçi SSGSS'ye Karşı "Uyardı": Yoksa Genel Grev

Cerrahpaşa'dan Saraçhane'ye yürüyen on bin kişi SSGSS tasarısının geri çekilmesini talep etti, AKP hükümetini protesto etti. İki saat iş bırakan çalışanlar "Bu uyarı eylemiydi" dediler. "İşçi memur elele genel greve" sloganı attılar.

BİA Haber Merkezi - İstanbul

14 Mart 2008, Cuma

Emine ÖZCAN

Çalışanlar bugün (14 Mart) Türkiye'nin her yerinde öğleden önce saat 10:00-12:00 arasında iş bırakarak ve ardından emek platformunun düzenlediği eylemlere katılarak TBMM gündeminde olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısını protesto etti.

Bugün aynı zamanda Tıp Bayramı. Sağlık çalışanları da emek platformu bileşenleri içinde yer aldı. İstanbul'da en kapsamlı yürüyüş Cerrah Paşa Tıp Fakültesi'nden Saraçhane'ye yapılan yürüyüş oldu.
"AKP yüzde 47'ye güvenmesin"

Hastane önünde buluşan Emek Platformu bileşenlerinin başlattığı yürüyüşe yaklaşık on bin kişi katıldı. Yürüyüş boyunca tasarının halka yansıyacak olumsuzlukları sıralandı, AKP hükümeti karşıtı sloganlar atıldı. "Yüzünü halka değil IMF'e ve sermayeye çeviren hükümete o yasayı çıkartmayacağız. Yüzde 47'ye güveniyorlarsa bu halk daha önce de buna benzer kanunlarla karşısına çıkana bir daha iktidar yüzü göstertmedi" denildi.
"3 çocuk doğur"un ardında "kadının yeri evidir" var

Yasa ve ardından istihdam paketiyle işsizlerin sigortadan yararlanamamaları, kreşlerin kapanması gibi pek çok kazanılmış hakkın kaybolacağına dikkat çekilen yürüyüşte Başbakanın kadınlara en az üç çocuk doğurmalarını salık vermesinin ardında yasalarla da desteklediği "kadın evi yeridir" mesajı olduğu ifade edildi.

Medical Park Hastanesinin önünden geçilirken "Bu özel hastane tekti. Şimdi yüzlercesi var. Çünkü kamu hastanelerine vermediklerini özel hastanelere verdiler" denildi.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras'ın da katıldığı eylemde Saraçhane Parkı'nda toplanan kitle adına Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Köksal Aydın, "Üç yıldır IMF ve Dünya Bankası direktifiyle AKP'nin gündeminde olan SSGSS'ye karşı yurdun dört bir yanında sesimizi yükseltiyoruz. Tasarıyla dayatılan acı reçeteyi yırtacağız. Geç kalınmışlık olsa da henüz vaktimiz var. Hastaneler halkındır satılamaz, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) adına Ali Çerkezoğlu "Cumhurbaşkanı ve başbakan da olmak üzere hepimizin gözü önünde bu yasaların çöpe gitmesi kararı ortaya çıktı. Eğer yasayı geçirirlerse bugün yapılan eylemde olduğu gibi her gün hastane ve işyerleri önlerinde onlardan hesabı sorulacak. Muhalefet etmeyen muhalefet partileri de nasibini alacak" dedi.

Emek Platformu bileşenleri adına Ali Rıza Küçükosmanoğlu yasa tasarısının olumsuzluklarını sıraladı, "Bugün uyarı eylemiydi, yasa meclisten çekilene kadar tepkiler sürecek" dedi.

"Genel grev, genel direniş", "Herkese eşit ücretsiz sağlık", "Kasımpaşa imamı kaça sattın vatanı", "AKP, IMF yasanı al başına çal", "İşçi memur elele, genel greve", "Sağlık haktır satılamaz", "IMF uşağı hükümet istifa", "AKP sağlığa zararlıdır", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı. "Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz", "Yuh yuh" şarkıları ve 10. yıl marşı çalındı.
İTO'dan Taksim'de 14 Mart yürüyüşü

Taksim'de ise İstanbul Tabip Odası (İTO) saat 13:00'de yaklaşık bin kişinin katılımıyla Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. "Emeğimiz, mesleğimiz ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz" yazılı pankart açan grup yasa tasarısını protesto etti.

Beyaz önlüklü, ve üzerlerine "Örgütlü emek, sağlıklı toplum" yazılı önlükler giyen sağlık çalışanları İstiklal Caddesi'nde karanfil dağıttılar. TTB Başkanı Gençay Gürsoy ve İstanbul Tabipler Odası Tabipler Odası Başkanı Özdemir Aktan, Atatürk anıtına çelenk bıraktı.

Emek Platformu Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, TÜRMOB'dan oluşuyor.

Eyleme İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, DİSK’e bağlı Sine-Sen, Dev Sağlık İş ve Nakliyat İş Sendikaları, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikalar, Tekstil Sen, DSB, Türk İş’e bağlı Tez Kop İş ve Teksif sendikaları, Çağdaş Avukatlar, Halkevleri, Yurtsever Cephe, ESP, HÖC, HKM, EMEP, EHP, ÖDP, Alınteri, Devrimci Hareket, Çağrı Dergisi ve Devrimci İşçi Partisi döviz ve pankartlarıyla katıldı. (EZÖ)

No comments: